Cât costă încălzirea unei case în 2022 – studiu de caz

Costul încălzirii caselor este un subiect des discutat zilele acestea deoarece e perioada când începem să primim facturile la încălzire după mărirea prețurilor. În cadrul HouseCheck.ro, printre altele, realizez inspecții termografice ale locuințelor pentru depistarea pierderilor de căldură și a altor probleme. În discuțiile cu clienții sunt întrebat mereu dacă e normal sau nu consumul de gaz pe care îl are care lor și dacă nu cumva plătesc prea mult.

Pentru a avea o referință, în acest articol fac un studiu de caz pe casa mea din comuna Baciu, lângă Cluj-Napoca în care voi descrie în detaliu cum a fost izolată casa, care este cantitatea de gaz consumată și care au fost costurile până acum.

Detalii casă și sistem de încălzire

Casa are parter și etaj cu 65mp pe nivel, suprafața încălzită este de 130mp + încă un spațiu de 12mp care îl mențin iarna la 5°C. Centrala pe gaz este Buderus Logamax Plus de 30kW conectată la un termostat inteligent Bosch EasyControl CT 200 care preia tempratura exterioară prin wifi. Încălzirea este prin radiatoare dimensionate la minim 60W/mc. Fiecarea radiator are cap termostatic și ne-am folosit de ele pentru a egaliza temperatura în toată casa.

Izolația casei

Termostatul e setat tot timpul zilei pe 21.5°C, iar în timpul nopții, timp de 7 ore este pe 20.5°C.

Adaug mai jos o imagine care arată, în procente, cam pe unde pierde caldură o casă. Folosind calculatorul de rezistență termică de pe HouseCheck.ro, am calculat rezistența termică a pardoselei, a pereților și a tavanului/acoperișului.

Pardoseală

Peste placă de la cota zero am pus polistiren extrudat cu grosime de 5cm, iar pe un sfert din casa extra polistiren expandat de 10cm sub placă (pe tavanul pivniței).

Rezistența termică: R=2.08 m2.K.W-1

Pereți

Casa e pe structură din beton și căramidă cu goluri de 30cm grosime și izolată cu polistiren de 10cm la exterior.

Rezistența termică: R=4.02 m2.K.W-1

Tavan/Acoperiș

Tavan: 15 cm de vata bazaltică + 10 cm vata minerala + 2cm cherestea de brad. Acoperișul mai are 2cm de cherestea de blad. Grosimea totală este aproximativ 30cm.

Rezistența termică: R=9.65 m2.K.W-1

Izolația tavanului/acoperișului are o importanță foarte mare deoarece căldura se ridică prin convecție naturală și trebuie să întâmpine o rezistență termică mare pentru a nu trece sau a trece foarte greu.

Ferestre și uși

Profile salamander (nu mai știu câte camere) cu 3 sticle.

Punți termice

Punți termice există (uși și scări) deși am încercat să le minimizez cât s-a putut de mult.

Costurile încălzirii

Locuim de 7 ani aici și suntem o familie de 4 persoane. Primele 4 ierni nu le iau în considerare deoarece am folosit exclusiv lemnul și brichetele pentru încălzirea casei, am scris aici un articol pentru cine e interesat. În graficul de mai jos mă concentrez doar pe consumul de gaz și pe costurile ultimelor 3 ierni:

  • 2019-2020 – încălzire mixtă: gaz (13 bani/kWh) + lemne
  • 2020-2021 – încălzire pe gaz (13 bani/kWh)
  • 2021-2022 – încălzire pe gaz (22-23 bani/kWh, după ce primesc factura pe martie o să actualizez graficul de mai jos)

Adaug mai jos și capturi de ecran din aplicația termostatului, e posibil să fie diferențe între graficul de mai sus (bazat pe facturi) și cel de mai jos (calculat de centrală/termostat) deoarece în majoritatea cazurilor diferă baza de raportare (de la începutul luni sau de la mijlocul lunii).

Albastru – gaz utilizat pentru încălzire, Portocaliu – gaz utilizat pentru apa caldă, Alb – temperatura exterioară medie a lunii respective

În concluzie, într-o iarnă normală, în perioada noiembrie-martie, consumăm aproximativ 900MC de gaz, adica aproximativ 7MC de gaz pe m2 util.

La începutul luni ianuarie am fost informat de EON (vezi imaginea de mai jos) că o să-mi păstrez prețul plafonat (22 de bani în loc de 28-30 de bani) doar dacă nu consum mai mult de 11.660 kWh pe perioada noiembrie 2021 – martie 2022.

Asta înseamnă aproximativ 1.110 m3. Cred este realistic având în vedere că anul trecut am consumat aprox. 9000MC în aceeași perioadă. Depinde și de cât de frig va fi restul iernii.

În concluzie eu sunt mulțumit de consumul și costurile actuale raportate la suprafața casei și la gradul de confort. Am termo-scanat casa de mai multe ori și am corectat aproape tot ce se putea corecta. Desigur că se putea izola mai mult, în special pardoseala și pereții dar asta e o discuție pentru viitor, pentru următoarea renovare.

Sunt curios cât gaz consumați dvs. raportat la gradul de izolare a casei. Vă rog să adaugați mai jos comentariile dvs., eventual și cu exemple.

Vă doresc o iarnă călduroasă!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *