De ce am o cameră mai rece?

Se întâmplă uneori să avem o cameră rece, sau mai rece decât celelalte camere ale casei. Mai jos încerc să enumăr câteva posibile cauze și eventual cum ar putea fi ele identificate și rezolvate.

Orientarea camerei

O cameră orientată căte nord (așadar neînsorită) va fi mai rece decât o camera cu orientare sudică.

Montarea capetelor termostatabile pe fiecare radiator permite setari diferențiate pe fiecare cameră. Același lucru este posibil, din distribuitor, și pentru încalzirea în pardoseală.

Izolația deficitară sau inexistentă a pereților/fundației/tavanului

Este posibil ca să avem diferențe de izolație la pereți, fundație sau tavan (exemplu în imaginea de mai jos) față de celelalte camere. Acest lucru poate fi identificat foarte usor cu ajutorul unei camere cu infra-roșu și apoi se poate interveni țintit pentru rezolvarea problemei.

Curenți aer generați de probleme de etanșare

Este posibil să existe probleme de etanșare a geamurilor (nu se închid bine) sau a îmbinării dintre șpalet și rama geamului. Și aceste lucruri pot fi observate cu ajutorul termoviziunii și apoi corectate.

Radiator sau circuit de încalzire subdimensionat

Verificarea puterii necesare a unui calorifer se poate face foarte ușor imparțind puterea totală a radiatorului (în W) la volumul camerei (în m3). Puterea pe metru cub nu trebuie sa fie mai mica de aprox. 60-70W. Această valoare depinde de numărul de pereți exteriori, dacă este casa izolată sau nu și de numărul, calitatea și dimensiunea ferestrelor.

În cazul încălzirii în pardoseală, verificarea distribuției uniforme a circuitului de încălzire se poate face tot prin scanarea cu infraroșu, după cum se vede în imaginea de mai jos.

Soluția în acest caz este redimensionarea circuitului de încălzire.

Radiator sau circuit de încalzire neaerisit

Este posibil ca radiatorul sau circuitul de încălzire (la încălzirea în pardoseală) să nu fie aerisit, adică să aibă aer în interior. În acest caz schimbul termic este afectat negativ.

Soluția evidentă în această situație este aerisirea circuitului de încălzire care se face cu ajutorul unei șurubelnițe.

Cum identificăm problemele:

Majoritatea problemelor de mai sus pot fi identificate cu ajutorul unei termo-scanări cu infraroșu a casei. Cu ajutorul termoviziunii se pot identifica aceste probleme prin vizualizarea diferențelor de temperatura ale suprafețelor.

Dacă sunteți curioși cât costă o termo-scanare gasiți aici prețurile practicate de HouseCheck.ro în zona Cluj-Napoca.

Vă rog să comentați mai jos dacă ați gasit alte posibile cauze și care ar fi soluțiile pentru remediere.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *