Analiza – Randamentul Pilonului 2 de pensii

Salutare, astăzi scriu primul articol legat de pensii, este vorba despre o analiză a randamentului şi evoluției valorii Pilonului 2 de pensii în cazul meu, pe care vreau s-o partajez pe blog. Datele sunt luate de pe site-ul bancii care gestioneaza constributiile mele la Pilonul 2 (BCR) şi de pe site-ul Institutului Național de Statistică (inflația) şi îi incurajez pe cei care au dubii sa verifice informațiile. Nu vă lăsați manipulați, verificați informațiile înainte să dați share.


✅ În graficul de mai sus se vede foarte bine că Pilonul 2 a funcționat excelent până în decembrie 2017, valoarea VUAN (Valoarea Unitara a Activului Net) a crescut constant şi randamentul P2 era in mod constant peste inflatie, media fiind de peste 9% pe an.


❌ PSD a facut o “revoluție fiscală” în ianuarie 2018 şi a redus contributia din salariu catre Pilonul 2 de la 5,1% la 3,75% iar în decembrie 2018 au dat OUG 114 care a dus la scăderea bursei cu 15%, lucru care a afectat grav şi Pilonul 2 deoarece o parte din bani sunt investiți la bursă. Asadar am ajuns ca în anul 2018 randamentul Pilonului 2 sa fie negativ in condițiile în care inflația a fost de 4,6%!


Concluzii:

▶️ Reducerea contributiei la Pilonul 2 si OUG 114 au fost niste ineptii absolute greu de reparat in viitor.

▶️ Mutarea banilor din Pilonul 2 in Pilonul 1 este o idee foarte proasta, spre deosebire de Pilonul 1, unde nu stii ce se intampla, Pilonul 2 este transparent, poti vedea in timp real cat s-a acumulat si ce randament are.

▶️ Bursa este barometrul unei economii, cand scade bursa suntem cu totii afectati.

Sper ca Pilonul 2 sa reziste pana cand vom avea guvernanti mai responsabili care vor mari contriubutia la 6%, cat trebuia sa fie inca din 2016, conform planului initial.

Romania are o problema demografica grava, statul va avea dificultati majore sa plateasca pensii peste 20-30 de ani si de aceea, trebuie sa nu ne bazam doar pe Pilonul 1.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *