Curăţare centrală Viessmann Vitoligno 100S

Acest articol este adresat posesorilor de centrale pe combustibil solid. Înainte de sezonul rece, pe langă curațarea obligatorie a hornului, este recomandată și o curățare generală a cazanului.

Avantajul principal al acestei revizii este creşterea randamentului centralei. Cazanul are serpentine cu apa în pereţii lui, transferul termic de la foc la apa se face prin intermediul peretilor centralei, cu cat peretii sunt mai curaţi cu atât transferul termic este mai eficient. În acest fel încalzim apa si nu incinta din camera tehnică.

În acest an am facut aceasta revizie la centrala mea la mijlocul lunii septembrie. Cazanul face parte din instalaţia descrisa in detalui într-un articol separat.

Mai jos gasiți poze cu operațiunile care le efectuez o data pe an.

Desfacem partea superioară a cazanului: capacul de tablă, vata şi apoi cele doua piuliţe fluture ale capacului de fontă.

Luăm capacul de fonta şi avem acces la compartimentul din spate al centralei (cele 5 canale care vin din partea inferioara a cazanului si comunica cu hornul). Se observă ca e plin de cenuşă în imaginea de mai jos.

Scoatem şi curaţăm cele 5 elemente din tabla.

Curăţăm cu un şpaclu toate zonele interioară unde avem acces.

După ce demontam racordul ce duce spre horn urmează să demontam şi elementul care conţine turbina.

Demontam şi capacul ventilatorului şi curaţăm cât se poate de bine atât carcasa cât şi ventilatorul propriu zis.

Înainte sa montăm la loc toate elementele în ordine inversă, curăţăm cu un şpaclu şi alezajul unde e va fi montată turbina. Acolo este o ganitură care, dacă este uzată se recomandă înlocuirea ei.

Mai sus se vede carcasa turbinei iar mai jos compartimentul interior, cu pereţii interiori curaţaţi. Pentru curaţarea celor 5 găuri ne folosim chiar de cele 5 elementele din tablă.

Se montează totul la loc în ordine inversă şi apoi se curaţă partea inferioară a cazanului, se scoate şi se curăţă elementul in forma de U din poza de mai jos. pereţii se curăţă mecanic cu un şpaclu sau cu alte obiecte metalice.

Mai jos e poza cu incinta dupa ce a fost curaţată.

Este recomandată verificarea şi la nevoie (ex. element fisurat în poza de mai sus) înlocuirea elementelor ceramice montate pe uşile centralei precum şi ungerea garniturilor de la uşi cu vaselina grafitată, aceasta vaselina rezistă la 600ºC.

Nu uitaţi să curaţaţi şi coşul de fum, eu îl curăţ de obicei înainte de sezonul rece şi mai fac încă o curaţare intermediară la mijlocul sezonului.

Să aveţi o iarnă calduroasă!

One Comment

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *