Panou solar cu 22 tuburi presurizate

In iulie 2016 Digiterm din Cluj Napoca mi-a instalat panoul solar cu 22 de tuburi presurizate pentru producerea apei calde menajere. Acesta a fost integrat in instalatia termica a casei care e detaliata intr-un articol dedicat. Schema intregii instalatii o gasiti aici.

Conditii

Orientarea casei si implicit a acoperisului in doua ape este sudica cu o usoara inclinare de aprox. 15 grade spre est.

panou solar tuburi presurizate apa calda

Panoul a fost asezat la acelasi unghi cu acoperisul, aproximativ 23 de grade, pentru a maximiza randamentul era ideal 43-45 de grade dar din motive estetice nu am optat pentru un support suplimentar care sa-l ridice la acest unghi.

panou solar tuburi presurizate apa calda

panou solar tuburi presurizate apa calda

Boilerul de 200 de litri cu 2 serpentine este montat in podul casei (asa se explica fundalul pozelor) la aproximat 4-5 metri de panoul solar. O serpentina (cea mare, inferioara) e de la panoul solar iar a doua serpentina (cea mica, superioara) e de la acumulatorul de apa calda (puffer) incalzit in sezonul rece de centrala pe combustibil solid. Boilerul are de asemenea o rezistenta electrica de 3kW care dupa logica sistemului porneste doar atunci cand boilerul nu este incalzit solar si nici de la cazanul pe lemne. Pentru a reduce consumul inutil de energie electrica, alimentarea electrica a boilerului e reglementata de o priza programabila digitala.

boiler 200 litri serpentina

Grupul de pompare si vasul de expansiune. Pompa este legata la UPS astfel incat functioneaza si cand este pana de current, in caz contrar ar fi periculos, temperatura din panou depaseste usor 150°C.

grup de pompare panou solar vas expansiune

Functionare

Principiul de functionare este relativ simplu, la genul acesta de panouri vorbim de un circuit inchis cu antigel, deci nu trebuie golit iarna, dimpotriva, functioneaza foarte bine si iarna, oricat de frig ar fi afara, atata timp cat este soare. Tuburile se incalzesc prin radiatie si incalzesc la randul lor agentul termic (antigel) din partea superioara a panoului. Acolo este un sensor de temperatura (sonda) iar cand antigelul se incalzeste la o anumita temperatura (setata in controller, ex. 70°C) porneste pompa care “plimba” agentul termic prin serpentina boilerului incalzind astfel apa din boiler.

grup de pompare panou solar

In imaginea de mai jos vedem potentialul si eficienta panoului solar in sezonul rece. Senzorul statiei meteo din exterior indica -14,1°C iar sus in panou sunt 50°C  iar pompa functioneaza

eficienta panou solar tuburi presurizate apa calda

Controlerul

Controlerul e un Steca 502 TT, mai complex deoarece am vrut ca sa-l folosesc si pentru descarcarea susplusul de energie termica in puffer. In luna august doar din acest surplus s-a incalzit pufferul (1000 litri) la 40°C.

Review

Desi unghiurile nu sunt ideale consider ca randamentul este excelent. Panoul produce apa calda 12 luni pe an cand este soare afara.

Costuri

  • panoul – aprox 100 lei/tub x 22 tuburi = 2200 lei
  • controlerul – 600 lei
  • teava flexibila inox dubla si izolata (tur si retur +fir pentru sonda) rezistenta la 200 grade celsius 8ml x 60 = 480 lei
  • grupul de pompare – aprox 1000 lei
  • diverse, suport panou, vas expansiune, fitinguri, accesorii, 10l antigel, – restul pana la 5000 lei cat au costat toate materialele
  • boilerul de 200 de litru cu 2 serpentine nu intra in aceasta investitie, exista deja la momentul respectiv

Daca aveti intrebari sau daca vreti sa cunoasteti mai in detaliu anumite aspecte nu ezitati sa lasati un comentariu.

Va doresc o zi insorita!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *